compilatie_follies

Folly

Misschien is het een idee om de folly te herintroduceren? Folly betekent letterlijk een gekkigheid en als type gebouw(tje) is het meestal gekend vanwege zijn decoratieve functieloosheid. Oorspronkelijk werd ermee ook wel gerefereerd aan de kluis van een kluizenaar. In de Romantische Engelse landschapsarchitectuur van de 18e eeuw werd het een plek gewijd aan contemplatief niks doen, een markant detail in het uitzicht (als een veer in een hoed) of simpelweg een aandachtstrekker.

Wat heeft dit type gebouw anno 2015 ons te bieden, met name in het stedelijk landschap? Kunnen we met een relatief functie-vrije architecturale creatie toch tegemoet komen aan een bepaalde nood? De telefooncel als cocon waar men zich een ogenblik kon afsluiten is verdwenen. Het stadsbankje legt de nadruk op indrukken opdoen… Zou de hedendaagse folly een plek kunnen zijn waar we prikkels eerder uit de weg gaan? Een stille plek in de woonhuis van de publieke, ruimtelijke orde.

In Gent zijn er constructies die inderdaad als traditionele folly zijn gebouwd. Op privé terrein en niet altijd te zien  vanaf de openbare weg (op de Lindenlei wel bijvoorbeeld). Maar als je de strikte defintie wat los laat duiken ze overal op. Er zijn de structuren die gebouwd zijn ter nagedachtenis van iets of iemand. Een structuur die op zich vrij functieloos is maar waarvan de aanwezigheid wel aanmoedigt tot bezinning. Ook op de speelplaats zien we structuren, klimrekken die in de eerste plaats dienen voor het vermaak en het bezighouden van kinderen. Wat zou een equivalent voor volwassenen kunnen zijn?